Средните разходи за лечение на пациент с тежко протичане на COVID-19 са

...
Средните разходи за лечение на пациент с тежко протичане на COVID-19 са
Коментари Харесай

От 3500 лв. нагоре струва лечението на тежко болен с COVID-19, НЗОК плаща 1200 лв. |

Средните разноски за лекуване на пациент с тежко протичане на COVID-19 са от 3500 лева нагоре. Цената на клиничната пътека, която заплаща НЗОК, е 1200 лева Разликата е за сметка на лечебните заведения.

Това сподели юрист Свилена Димитрова, ръководител на Българска болнична асоциация по Нова телевизия.

Вчера от асоциацията, която сплотява частните лечебни заведения у нас,, в случай че са хоспиталазирани в тежко положение в болница. 

Те показаха и по какъв начин може да стане това: посредством допълнение на Наредбата за реализиране на право на достъп до здравна помощ, като се даде опция лечебните заведения да получават доплащане за лекуването на неимунизирани пациенти, болни от COVID-19, в случай че не разполагат с здравна причина да не могат да се имунизират. Друг вероятен вид е Министерство на здравеопазването да дефинира закрепена сума за доплащане на лекуването на неимунизирани пациенти.

" Ние се намираме в стадий, в който за година и повече, лечебните заведения са поемали разликата сред действителната стойност на лекуването и заплащаното от Касата. Ние сме длъжни да сезираме обществото за това. Защото няма по какъв начин лечебните заведения да буферират тази разлика непрестанно. Всички знаем, че когато едно нещо коства 100 лева и се заплати по-малко, разликата би трябвало да бъде за нечия сметка ", разяснява адв. Димитрова и добави, че в случай че въпросът не се позволи, " ще изпаднем в доста по-тежка обстановка ".

Тя не даде прецизен отговор на въпроса по какъв начин в страна, в която имунизацията против ковид е непринуден акт, здравноосигурените ще доплащат лекуването си, само че сподели, че това  " занапред ще бъде изяснено ":

" На фона на това, че в света е открита формула, да не се боледува тежко посредством имунизациите, отводът на българина да приложи тази формула ще доведе до там, че нашата страна, спрямо всички останали държави–членки на Европейски Съюз,  а и в света, ще има доста по-големи разноски ", безапелационна бе представителката на частните лечебни заведения.

По думите ѝ, решението на страната да остави българите да избират е доста демократично, само че в много страни имунизацията стана наложителна. Явно нашето съзнание не е задоволително мощно, с цел да преценим коя е по-голямата щета, установи тя.

" Ние не сме подготвени да отговорим на тази пандемия. Отговорът беше имунизацията. Ти би трябвало да поемеш отговорност към обществото, което заплаща лекуването над 90% от хоспитализираните, които не са имунизирани. Ако допреди четвъртата вълна е имало подозрения за действието на имунизацията, то в този момент към този момент е ясно, че над 92% от признатите в болница са неимунизирани и това е статистиката освен в България ", заключи Свилена Димитрова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР